„VÁLTOZ(Z!)ÁS”
Program fogvatartottaknak és szabadultaknak
TÁMOP-5.6.1.A-11/3-2011-0007

 

„VÁLTOZ(Z!)ÁS”PROGRAM FOGVATARTOTTAKNAK ÉS SZABADULTAKNAK

 

 

“Ahogyan a használatból kikopott vasdarab rozsdásodni tud, úgy indul romlásnak a tétlenségre kárhoztatott elme.” (Leonardo Da Vinci)

A börtön – ahogy azt gyakorta hallani azoktól, akik megtapasztalták ezt a keserű világot – konzervál. A frissen szabadult fogvatartott gyakorta meglepődik, amikor régi ismerősei ámultan megjegyzik, mennyire nem változott a hónapok, évek alatt. Ez a változatlanság azonban csak a frissen szabadult külsejére vonatkozik. A fogvatartott tudja jól, hogy szellemében, lelkében már nem annyira friss, mint bekerülése előtt volt. Olyan, mint a konzerv: látszólag romolhatatlan, de belül (mert sokáig zárva van) már nincs meg az a frissesség, a léleknek az az üdesége, ami korábban megvolt.
Szellemi, lelki alkalmasságunk, a világban való illetékességünk, hozzáértésünk, alkalmasságunk, képességeink (idegen szóval kompetenciáink) megőrzése legalább annyira fontos, mint testi frissességünké – ha nem fontosabb. Ezeknek a kompetenciáknak a megőrzésében, fejlesztésében, sőt, kialakításában nyújt segítséget a Váltó-sáv Alapítvány a fogvatartottaknak:

Belső élénkségünk, képességeink, kompetenciáink megőrzésében, esetleg fejlesztésében segítenek változatos programjaink:

- Anyanyelvi kompetencia-csoportunk és kreatív-írás-csoportunk a nyelvi képességek megőrzésében, fejlesztésében nyújt segítséget.

- Kézműves- és alkotócsoportjaink szépérzékünk, alkotó energiáink megtartásában nyújtanak segítséget (origami, mozaik, matrica- és üvegfestés, nemezelés, textilfestés, stb.).

- Angol kompetenciacsoportunk a manapság már-már létszükséglet-számba menő angol nyelvbe vezet be, illetve az azt már valamilyen szinten beszélő fogvatartottaknak segít megtartani angol nyelvi kompetenciájukat.

- Váltó-Láz társasjátékunk csoportja pedig - azon túl, hogy egy szórakoztató társasjáték űzésével próbál segíteni abban, hogy rövidebb legyen a bent töltött kényszerű idő, – felidézi, újból megtanítja azokat az alapvető tudnivalókat, amelyek nélkülözhetetlenek ahhoz, hogy a hosszabb-rövidebb időre "konzervált" fogvatartott újra visszailleszkedhessen a szabad életbe.

 

A Váltó-sáv Alapítványról, programjairól és kompetencia-csoportjairól érdeklődjön a nevelőtől!