Váltó-sáv Alapítvány

8. műhelymunka (2019. 03. 28. Kalocsa)

 

I.

A műhelymunkára Dr. Hegedüs Judit Phd. egyetemi docenst (Nemzeti Közszolgálati Egyetem), szakértőt hívtuk meg: a színtér típusú témakörön belül a gyermekotthonok, nevelőintézetek, javító intézetek drogprevenciós, egészségfejlesztő lehetőségeit jártuk körbe.

 

Hegedüs Judit először ismertette az ellátás rendszerét (mi a különbség a gyermekotthon és javító intézet - a két szélső lehetőség között). Összességében leszögezhető, hogy a bekerült gyerekek-fiatalok már igen fiatal korban drogérintettek, ez természetesen a javító intézeteknél a legmagasabb arányú (akár 80 % feletti is lehet). Közülük többen akár rendszeres fogyasztók. A szerek közül a herbált használják jellemzően.

 

A lányok esetében a designer drogok kapcsolódnak a prostitucióval, a fiúk esetében inkább a bulikkal függnek össze.

 

Összességében leszögezhető, hogy ezekben az intézményekben szükséges a drogprevenció, egészségfejlesztés, és a pedagógiai szemlélet miatt többé-kevésbé meg is valósul, bár érdemes lenne még több civil, külsős szakember bevonása.

 

A fiatalkorúak büntetés-végrehajtási intézetében szintén a magas a drogérintett fiatalkorúak száma, a drogprevenció itt is fontos feladat. A büntetés-végrehajtás elsősorban saját, belső erőforrásával oldja meg a drogprevenciót, pályázati források esetén azonban civil szakemberekre is tudnak számítani. Szükség lenne egységes protokollra és standardra ebben a munkában (is).

 

 

II.

A műhelymunka második részében a résztvevők csoportokban prevenciós programokat terveztek, annak minőségi jellemzőit gyűjtötték össze, ill. azokat a hibákat, amelyek elkerülendők egy ilyen típusú program során. Sorra vették egyfelől a jó gyakorlatokat, módszereket és eszközöket, másrészt pedig - elkerülendő - a prevenciós hibákat is. A többségi társadalom érzékenyítése minden csoportnál megjelent mint fontos cél és feladat.

 

A gyermekotthonok, nevelőintézetek, javító intézetek, valamint fiatalkorúak büntetés-végrehajtási intézetében megjelenő jó gyakorlatok egészségfejlesztés/drogprevenció témában a következők:

- börtönszínház (a drámapedagógia és a pszichodráma megvalósulásával)

- szociális kompetencia fejlesztő programok

- testedzés

- munkatársak konzultációja, számukra szakmai programok megvalósítása.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2019 VÁLTÓ-SÁV ALAPÍTVÁNY