Váltó-sáv Alapítvány

A második műhelymunkára 2018. 06. 11-12-én került sor Kalocsán a partnerszervezetek szakembereinek részvételével (Bonus Pastor Alapítvány, Katolikus Karitász, Kécenlét Egyesület (Románia), valamint Anthropos Mentálhigiénés Egyesület (Szerbia), valamint a Váltó-sáv Alapítvány (Magyarország). Folytattuk első témánkat, az iskolai egészségfejlesztés/drogprevenció témakörét.

Az előző műhelymunka alkalmával felmerült másik nagy kérdés kifejtése és tisztázása volt a következő nagy rész: szexuális zaklatás, szexuális bántalmazás, családon belüli erőszak megelőzése mint a lelki egészség és így a prevenció része (készül: Szerbia). Joó-Horti Lívia egy szerb jó gyakorlatot mutatott be, ahol a tantervbe beépítve kerül sor a téma feldolgozására: óvodás kortól az érettségiig. Ehhez munkafüzet is rendelkezésre áll, valamint módszertani leírás is. Mivel a magyar gyakorlatba a téma ilyen irányú feldolgozása nem szokványos, így sok kérdés merült fel.

Telecki Borisz vezette fel a másik témát: Erőszakkezelés a párkapcsolati erőszak elkövetői számára. A program érdekessége, hogy bántalmazókkal foglalkozik, egy norvég model, az ATV alapján. Ennek 3 fő területe: a) az erőszak definiálása, b) felelősség, c) következmények. Valójában a program: terápia+edukáció, elemei: behaviorista, feminista elméletek, pszichodramatikus elemek, TA.

Felmerült egy kisfilm is: Sinna man (Angry Man): https://www.youtube.com/watch?v=1SsXQ8M4Ee8, ami rendkívül érzékletesen és érzékenyen dolgozza fel a családi erőszak témáját.

A szerb szervezet (Incest Trauma Center) elérhetősége (angol nyelvű): http://www.incesttraumacentar.org.rs/index.php/en/.

 

A következő alkalommal feldolgozandó témák:

 

- internetfüggőség, a 21. század nagy kihívása,

- zaklatás a világhálón,

- a gamification lehetősége (pl. társasjáték: Lájkvadászat, Váltó-Láz: a VSA saját fejlesztésű társasjátéka, stb.),

- a coaching mint szemlélet/módszer/eszköz lehetősége.

 

 

 

 

2019 VÁLTÓ-SÁV ALAPÍTVÁNY