Váltó-sáv Alapítvány

Az ötödik műhelymunkán, 2018. 10. 25-én „jó gyakorlat”, módszer bemutatására került sor (speciális célcsoport: fogvatartottak egészségfejlesztése, drogprevenciója). Juhászné Ceglédi Tünde, a Drogambulancia Alapítvány Miskolc elnöke a művészetterápia lehetőségeiről, hatásairól és gyakorlatairól beszélt, bemutatva a szervezet fogvatartotti célcsoporttal végzett tevékenységeit.

 

A miskolci Drogambulancia Alapítvány területen végzett tevékenységei a következők:

 

- Szenvedélybetegek ambuláns egészségügyi ellátása

   (drogambulancia)

- TÁM-PONT Szenvedélybetegek Alacsonyküszöbű Szolgáltatása

- TÁMOGAT-LAK Szenvedélybetegek Közösségi Ellátása

- Megelőző-felvilágosító szolgáltatás

- Prevenciós programok

- Szocializációs és re-szocializációs programok

- Munkaerő-piaci szolgáltatások

 

1998-től a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Büntetés-végrehajtási Intézetben felnőttkorúaknak, 2002-től pedig fiatalkorúak számára is biztosítanak megelőző-felvilágosító szolgáltatást (elterelés büntetés-végrehajtási intézeten belül, fogvatarottak számára).

 

Több, büntetés-végrehajtási intézetben megvalósult programjuk volt (OFA, OBmB, NBT, uniós források, stb.).

 

„Legális dobbantás a börtönben” – DOBBANTÓ ritmusterápia programjuk a zene személyiséget formáló szerepét, rehabilitáló hatását használja ki és fel, mely már az ókori görögöktől ismert.

 A „Dobbantó” foglalkozás egy olyan alternatív oktatási programsorozat volt, melybe beilleszthetőek különböző tárgyi elemek, mint például a matematika, nyelv és sok minden más. A ritmus segítségével sikeresen fejleszthető továbbá a társas interakció, az önkifejezés, kommunikáció, kreativitás és a céltudatosság. A foglalkozások alkalmával elsősorban ütős hangszereket használunk.

 

„LÉLEKVONAT” című projektjük (OBmB támogatásával, 2015) kreatív programok megvalósítására került sor, ezen keresztül a személyiségfejlesztés, szociális képességek, empátia, tolerancia fejlesztése volt a cél. Alkotóműhely (textilszobrászat), zenecsoport működött.

 

2017-2018-ban Együtt, közösen (a Váltó-sáv Alapítvány nyertes pályázata) művészetterápiás eszközökkel személyiség- és szemléletfejlesztésre került sor a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Büntetetés-végrehajtási Intézetben felnőtt- és fiatalkorú fogvatartottak részvételével. Két technika segítségével valósultak meg a kreatív foglalkozások: paverpol textilszobrászat, valamint encaustic (viaszfestés).

 

A műhelymunka alatt mindkét technika kipróbálható volt a résztvevő szakemberek számára.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2019 VÁLTÓ-SÁV ALAPÍTVÁNY