Váltó-sáv Alapítvány

7. műhelymunka (2019. 02. 27. Kalocsa)

 

I.

Kutatás: a projekten belül 100-100 fő magyar és román szakember kérdőívezését kell megvalósítani, amelyet aztán összehasonlító elemzés keretében dolgozunk fel. A megbeszélés operatív kérdésekre fókuszált: hogyan történik a kérdőívek felvétele (melyik a legpraktikusabb és leghatékonyabb módszer), továbbá hogyan, milyen formában/eszközzel történik ennek feldolgozása, valamint összegzése.

 

Disszemináció: a szakmai esemény első részében a gyerekek, fiatalok egészségfejlesztésére vonatkozó előadások, gondolatébresztők, vitaindítók hangzanak el. Az együttműködő partnerek közül 2 szervezet 2 munkatársa is tart előadást (Kocsis Tünde, Kécenlét Egyesület, Románia: Az agresszió megelőzése és kezelése az iskolában, valamint Joó Horti Lívia, Antropos Mentálhigiénés Egyesület, Szerbia: Gyerekek/fiatalok felkészítése az erőszak megelőzésére). A szakmai rendezvény második felében az egészségfejlesztéssel/drogprevencióval foglalkozó szervezetek bemutatkozására kerül sor, itt a szakmai együttműködő partnerek közül Bartha Éva (Bonus Pastor Alapítvány, Románia) tart bemutató szervezetéről, ill. annak munkájáról.

 

A műhelymunkán a fenti operatív kérdéseket egyeztettük.

 

 

II.

Az előző nap (2019. 02. 26-án) hazai szakemberek és a projekt partnerei közösen  tanulmányúon vettek részt a miskolci Drogambulancia Alapítványnál. A tanulmányút keretében megismerhettük a szervezetet és szakmai munkáját, valamint bepillantást nyerhettünk az egészségfejlesztés és a művészetterápiák kapcsolatába, ill. néhány technikát ki is lehetett próbálni a résztvevőknek (saját élményű tapasztalat). A műhelymunka keretében a szakmai együttműködő partnerek pozitívan nyilatkoztak a művészetterápia mint módszer megjelenéséről az egészségfejlesztő munkában. A művészet terápia alapját az adja, hogy minden, amit létrehozunk egy kicsi önmagunkból, minden alkotásunkba benne vagyunk, magunkat, érzelmeinket fejezzük ki. Az alkotás nemcsak a befelé fordulást segíti, hanem megteremtheti a kifelé történő kommunikáció alapját is, ami a terápiás és prevenciós munkában hatékony lehet. A szakmai diskurzus a témában igen termékenynek bizonyult.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2019 VÁLTÓ-SÁV ALAPÍTVÁNY