Váltó-sáv Alapítvány

6. tanulmányút Hatodik tanulmányút (2019. 03. 27.)

 

A hivatalos neve tanulmányutunk céljának: Békés Megyei Idősek és Szenvedélybetegek Otthona Szenvedélybetegek Rehabilitációs Részlege Nagyszénás.

 

Az intézmény célja a 18-45 éves kábítószer-, játék-, valamint alkoholfüggők rehabilitációja.

 

A Részleg szép, otthonos, kétszintes épület Nagyszénás nagyközség szélén. Az épületben 12 háromágyas szoba van, két szobához tartozik egy vizesblokk.

A lakószobákon kívül kiszolgáló és közösségi együttlétre alkalmas helyiségek is találhatók: ebédlő, konyha, csoportszoba, társalgó, kondicionáló terem, irodák, stáb szoba. A Részleget 4,5 hektár földterület veszi körül (gyümölcsös, konyhakert, szántóföld), és egy kézműves műhely is tartozik hozzá. Itt folyik a munkaterápia jelentős része.

 

A bekerülést felvételi beszélgetés előzi meg, melyen nagy valószínűséggel felderíthető, hogy a felvételét kérő valóban motivált-e, vagy csak átmenetileg "pihenni" szeretne, illetve csak megfelelésből jelentkezik a terápiára. Ha nem kellően motivált a kérelmező, nem nyer felvételt, későbbi időpontot kap.

 

 

Jelentkezési feltételek:

 

-önkéntesség,

-gyógyulási szándék, kellő belátási képesség

-több éve fennálló függőség,

-18-45 év közti életkor,

-megelőző eredményes elvonó kezelés,

-munkavégzésre való alkalmasság,

-kellő motiváció a hosszú ideig tartó terápiára,

-szűrővizsgálatokon (HIV, Hepatitis C, tüdőszűrés, székletbakteriológia) való részvétel.

 

A Részlegben nincs gyógyszeres terápia!

 

Jelentkezni lehet levélben, telefonon, vagy személyesen.

 

A rehabilitáció időtartama: 6-18 hónap. Az első hónap izoláció, mely a drogkarrier, illetve a régi, rossz beidegződések megszakítását szolgálja. Célja: a kliens kikerüljön a problémákat okozó életformából. A következő hónapok a stabilizálódás, majd az utolsó 1-2 hónap a visszailleszkedés időszaka.

 

A Részleg a komplex rehabilitáció lehetőségét ajánlja fel a gyógyulni akaró szenvedélybetegeknek, Terápiás Közösségi Modell formájában. Cél, hogy a betegek visszanyerjék mentális (stressz elviselése, konfliktusok megoldása), érzelmi (hangulatok, öröm,

szorongások kezelése), fizikai (munka, sport), szociális (beilleszkedés a közösségbe, kapcsolatok kialakítása), intellektuális (felelősségtudat, problémamegoldás), spirituális (szeretet, az élet értelmének felismerése) egészségüket.

 

A Közösség tagjai tematikus csoportfoglalkozásokon is részt vesznek: önismereti csoport, szociál-terápiás szerepjáték, encounter csoport, fiú, lány csoport, közösségépítő csoport, videó csoport, kábítószer csoport, ötlépés csoport, önéletrajz csoport, irodalmi csoport, színház csoport, az Élet nagy kérdései csoport, izolált csoport, kimenő csoport, egészség csoport, adaptációs szabadság beszámoló.

 

A kreatív terápia a gyógyuló kliensek alkotókészségét és önkifejezését fejleszti (rajzolás, korongozás, szőnyegszövés, kosárfonás).

 

A rehabilitáció munkaterápiával egészül ki. Vannak állatok (sertés, birka, nyúl, stb.), gondozásuk, tartásuk is fontos terápiás cél és feladat.

 

A rehabilitációs időszakot követően legalább 6 hónapig utógondozásra kerül sor. A kapcsolattartás módja: telefonbeszélgetés, levelezés, személyes találkozások, visszalátogatás.

 

Havi rendszerességgel szülőcsoportot indítanak hozzátartozóknak. Ennek keretében a bekerülés előtti időszak eseményeit dolgozzák fel a résztvevük, továbbá segítik és felkészíti a családot a gyógyult családtag visszafogadására, problémái kezelésére, a visszaesés előjeleinek felismerésére és azok kezelésére.

 

Visszeesés-megelőző csoport keretében segítséget nyújtanak a volt klienseknek abban, hogy a terápia alatt tanultakat kibővíthessék, ezzel sikeresebbé válhat önálló életvezetésük.

 

Eredménynek azt tekintik, ha az Otthonból kikerülve valaki absztinens, pszichésen kiegyensúlyozott, tartós munkaviszonya van, visszailleszkedett a szűkebb, illetve tágabb közösségébe.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2019 VÁLTÓ-SÁV ALAPÍTVÁNY