Váltó-sáv Alapítvány

8. tanulmányút

 

Nyolcadik tanulmányút (2019. 05. 28.)

 

A nyolcadik tanulmányút a Kallódó Ifjúságot Mentő Misszió Drogerápiás Otthon nyilt napjára vezetett.

 

A rendezvényre szép késő tavaszi napon került sor, mind a kert, mind pedig a belső tér rendelkezésre állt.

 

A ráckeresztúri Drogterápiás Otthon, magát drogmentes közösségként értelmezve, szakmai és emberi segítséget nyújt az oda jelentkezőknek. A cél az, hogy a lakók saját életdöntésük alapján – a munkatársi kör és a terápiás közösség támogatásával – megszabadulhassanak a kábítószer szenvedélybetegségéből.

 

Az intézményben 35 fő 16-35 év közötti férfi és 30 fő 18 év alatti fiú gyógyul.

A szakmai személyzet között van pszichiáter, orvos, lelkész és szociális munkások, addiktológiai szakemberek, szupervízor, coach, családterapeuta, pszichológus, művészetterapeuta – többségükben felépült szenvedélybetegek. A terápia három fázisból áll. Minden fázisban különböző kompetenciákat szereznek meg a gondozottak. A terápia végeztével utógondozó foglalkozáson vehetnek részt. Az utógondozás célja: a korábbi szenvedélybetegek, akik elérték az absztinenciát, megoldás értékű segítséghez hozzájuthassanak a társadalomba való visszailleszkedéshez, hogy a szermentes élet választható alternatíva lehessen számukra.

Az Otthon vezetője Erdős Eszter református lelkész, aki Európában, az Egyesült Államokban és Kanadában szerzett személyes tapasztalatok beépítésével egy önsegítő elemeket használó terápiás közösségi modellt hozott létre munkatársaival. A segítői attitűd, a rogersi nondirektivitás, a pozitív pszichológia megoldáskereső szemlélete és a keresztyén értékek megélése ad keretet a szakmai munkának.

A nyílt napon lehetőség volt betekintést nyerni az Otthon mindennapjaiba; előadásokon, csoportokon, interaktív programelemeken lehetett részt venni. Az Élő Könyvtár módszerével terápiások életút megosztása pedig rendkívül plasztikusan mutatta be a droghasználók életútját, motivációt és/vagy motiválatlanságát, nehézségeiket, a változás gyötrelmeit.

 

 

 

 

2019 VÁLTÓ-SÁV ALAPÍTVÁNY