Váltó-sáv Alapítvány

5. tanulmányút Ötödik tanulmányút (2019. 02. 26.)

 

Az ötödik tanulmányút alkalmával a Drogambulancia Alapítványnál jártunk, Miskolcon. A Drogambulancia Alapítványt 1991. december 06-án jegyezte be a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Cégbíróság, 249/1991 nyilvántartási számon. Alapítói a Vár Egyesület és a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Bűnmegelőzési Alapítvány. Az Alapítvány 1998-ban nyerte el a kiemelkedően közhasznú minősítést.

 

Az alapítvány célja

Regionális hatáskörrel, a miskolci székhellyel létrejött Drogambulancia működésének elősegítése, a helyi drogproblémák kezelése, a megelőző és felvilágosító munka összefogása, különös tekintettel a régióban jelentkező, drogprobléma kezelésével foglalkozó szolgáltatások létrehozása és működésük szakmai feltételeinek biztosítása útján.

 

Alapelve

Az emberi méltóság tiszteletben tartása, tolerancia, empátia, szakszerűség, a rendelkezésre álló humánerőforrás koncentrált, ugyanakkor láncszerű felhasználása, amely a problémákhoz igazodó hatékony megoldásokat keres.

 

Filozófiája

Szemléletük preventív alapokon nyugszik, amely magába foglalja az egészségnevelés és ártalomcsökkentés eszközeit is.

 

Az alapítvány elsősorban egészségügyi és szociális tevékenységet folytat. Munkatársai az alábbi képesítéssel rendelkeznek: szociális munkás, mentálhigiénikus, addiktológiai konzultáns, jogász, pszichológus, orvos, humánerőforrás menedzser, szociálpolitikus, könyvelő, szociális asszisztens, -gondozó.

 

Az alapítvány az alapító okiratában meghatározott feladatoknak megfelelően az alábbi tevékenységeket látja el.

1. Szenvedélybetegek ambuláns egészségügyi ellátása

TÁM-PONT Szenvedélybetegek Alacsonyküszöbű szolgáltatása

TÁMOGAT-LAK Szenvedélybetegek Közösségi Ellátása

Megelőző-felvilágosító szolgáltatás

Prevenció, egészségfejlesztés

Reszocializációs, reintegrációs programok

Számos uniós és hazai pályázatot valósítottak meg.

A kreatív tevékenységek az Alapítvány különböző projektjeiben kezdetben mint szabadidős tevékenységek valósultak meg, később művészetterápiás jelleggel, személyiségfejlesztő és szemléletformáló céllal kezdték alkalmazni.

 

A szervezet bemutatása után lehetőség volt az egyik kreatív technika, a Paverpol kipróbálásra a tanulmányúton résztvevőknek.

 

A Paverpol üzenete: kreativitás és újrahasznosítás. A “Paverpol” nevű sűrű folyadék egy speciális textilragasztó, egy keményítő, amivel átitatva a különböző anyagokat, azok formázhatóak lesznek, és – 24 órás száradás után – megkeményednek a megformázott állapotukban. Így készíthetők domborművek, szobrok, kisplasztikák, ékszerek, stb. Ennek a technikának csak a képzelet szab határt - ezt a tanulmányút résztvevői is megtapasztalhatták.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2019 VÁLTÓ-SÁV ALAPÍTVÁNY