Váltó-sáv Alapítvány

12. tanulmányút

 

Tizenkettedik tanulmányút (2019. 11. 08.)

 

Mivel a "börtönlátogatás", azaz a tanulmányút a büntetés-végrehajtási intézetbe a szakemberek számára népszerű volt, így megismételtük. Azért választottuk a kecskeméti intézetet, mert számos "szolgáltatás" egy helyen van jelen.

A Bács-Kiskun Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet előzetesen letartóztatottakat, jogerős ítéletüket töltő fogház és börtön fokozatú férfi elítélteket, a fogvatartásuk alatt a gyermekükkel együttes elhelyezésben részesülő anyákat, valamint fiatalkorú női és férfi elítélteket és előzetesen letartóztatottakat tart fogva.

 

 Az intézet befogadóképessége: 238 fő.

 

Az intézetben megtalálhatók az előzetes fogvatartásban lévők, ill. a fiatalkorú bűnelkövetők is. Kecskeméten 2002-től működik az Anya-gyermek Részleg, ahol 20 börtönben lévő anya és gyermeke annak egyéves koráig helyezhető el. Viszonylag új kezdeményezés az Első Bűntényesek Részlegének működtetése, melynek mind kialakítása, mind szakmai programja valódi reintegrációs lehetőséget ad a fogvatartottak számára.

 

A bv. intézetben – annak ellenére, hogy a fiatalkorúak esetében komoly problémaként értelmezhető az addikció vagy annak lehetősége – külön drogprevenciós körlet nincs.

 

A bv. intézet a Váltó-sáv Alapítvány egészségfejlesztő programjait is befogadja (pl. https://bv.gov.hu/hu/intezetek/kecskemet/hirek/244), de szakmai kapcsolatban van a Rév Szenvedélybeteg-segítő Szolgálat, Kecskemét szervezettel is.

 

A büntetés-végrehajtási intézetek látogatása további beszélgetések alapját jelentheti, de mindenképpen fontosak a szemléletformálás, előítetcsökkentés és inkluzivitás erősítése miatt.

 

 

 

2019 VÁLTÓ-SÁV ALAPÍTVÁNY